Het is een feit dat iets dat vaak gebruikt wordt sneller kapot gaat dan iets dat minder vaak wordt gebruikt. Dus een versnellingsbak die 90% van de tijd in de hoogste versnelling staat tijdens een snelwegrit zal niet erg hard slijten 
Deze meneer heeft gelijk dat een auto minder [/i]per kilometer[/i] te verduren heeft op de snelweg dan wanneer er in de stad over drempels gereden wordt, acceleren/remmen, op-en-neer schakelen. Belangrijker dan specifiek de versnellingsbak is in dit geval de koppeling... Dus het systeem dat versnellingen moet ontkoppelen en inzetten. Deze wordt natuurlijk ook veel gebruikt tijdens het file rijden, dus hier praat je ook over: "acceleren/remmen, op-en-neer schakelen."
Op uw tweede vraag: Het motorblok kan zo'n aantal kilometers gemakkelijk aan, mits deze natuurlijk op tijd onderhouden wordt. De kilometerstand moet u tijdens het uitzoeken van een auto dan ook gebruiken als inzicht in de tijd dat de auto is gebruikt. U kunt wel nagaan dat een auto waar iemand gedurende 180.000 km in heeft gezeten slijtage heeft doorgemaakt. De bestuurdersstoel zal ietwat doorgezakt zijn, het algehele interieur zal slijtage vertonen, de verschillende aandrijfriemen in de motorruimte zijn misschien wel aan vervanging toe, de schokdempers... dit vertaald zich allemaal door naar een hoge kilometerstand.
Misschien heeft de auto al een boel groot onderhoudt gehad, maar die kans is klein. Want zeg nu zelf, zou u een auto eerst helemaal laten opknappen alvorens u deze verkoopt!?
Belangrijk tijdens de aankoop van een auto met een hoge kilometerstand is de onderhoudsgeschiedenis en inzicht in hetgeen dat er aan zit te komen.
Succes met de aankoop!