OccasionAdvies Handboek

Artikelen

Het OccasionAdvies Handboek geeft u een houvast vooraf, tijdens en na de aankoop van een gebruikte auto. Taxeer een auto, onderhandel met de verkoper en vraag om garantie.

Stap voor stap

Neem het handboek stap-voor-stap door en laat u in uw keuze leiden door de artikelen.

Zelf verkopen

Kopen of verkopen op de particuliere markt? Maak gebruik van onze kennis.

Aflevering

De aflevering van een auto moet in principe een leuke afsluiting zijn van het aankoopproces. De auto is netjes opgepoetst, wordt tenaamgesteld en rijden maar. Het is echter raadzaam om tijdens de aflevering de gemaakte afspraken nog eens door te nemen. Ga na of de dealer ook daadwerkelijk zijn toezeggingen is nagekomen? Het is in deze altijd gemakkelijker handelen zolang er nog niet betaald is.

 

Recht

Recht

De Nederlandse rechtspraak is sterk afhankelijk van ingebracht bewijs, argumentatie en jurisprudentie. Met andere woorden, geen rechtszaak is gelijk. Iedere zaak zal daarom van geval tot geval worden behandeld, waardoor het nooit vooraf vaststaat wie gelijk zal krijgen. Afhankelijk van één enkel detail kan er gewonnen of verloren worden.

Onderhoud

Onderhoud

Een veel voorkomende vraag is: “Is dit een goede auto, ondanks de hoge kilometerstand?”

Het antwoord is eigenlijk heel makkelijk. Controleer in het onderhoudsboekje de uitgevoerde beurten. Zijn deze allemaal netjes op tijd en volgens schema uitgevoerd? Dan is de auto waarschijnlijk de moeite waard.

Verborgen gebreken Wat nu

Verborgen gebreken Wat nu

U heeft net een nieuwe auto aangeschaft en komt erachter dat deze toch niet zo goed is als de verkoper heeft doen voorkomen. Dit is heel vervelend natuurlijk... belangrijk uitgangspunt: heeft u garantie en is de verkoper een professional of particulier.

Wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting berekenen De wegenbelasting wordt berekend uit verschillende factoren, waarvan de belangrijkste de brandstof is. Door grote verschillen te maken tussen de soorten brandstof reguleert de overheid ons koopgedrag.

Om het gemakkelijk te maken heeft de belastingdienst een programma op haar website waarmee u de wegenbelasting kunt berekenen.

 

Proefritformulier

Proefritformulier Bent u van plan uw auto zelf te verkopen? Dan is het onvermijdelijk dat er mensen over de vloer komen die een proefrit willen maken.

Een proefrit is in principe zo geregeld, geef de sleutel aan de klant en de proefrit kan beginnen. Hier kan echter ook de ellende beginnen: denk aan boetes, schade of zelfs diefstal. De vraag wie waar verantwoordelijk voor is en wie voor de kosten opdraait kan dan ook beter vooraf beantwoord worden dan op het moment dat er echt iets aan de hand is.


Particulier koopcontract

Particulier koopcontract

Koopt u een auto bij een particulier dan is het verstandig om een aantal zaken op papier te hebben. Een koopcontract, zoals u van een dealer gewend bent, is dan echter niet voorhanden. Om toch als koper of verkoper in de particuliere markt een contract te kunnen opstellen, hebben wij er één voor u opgesteld die u hier kunt downloaden.

BPM

BPM

Dit is de afkorting voor: Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen.

In feite is het een luxebelasting, want vrachtwagens en bestelauto's (grijs kenteken auto's) die puur ingezet worden voor zakelijk vervoer zijn vrijgesteld van deze belasting. Koopt of least u een personenauto dan betaalt u BPM, het maakt dan niet uit of u zakelijk of privé met deze auto rijdt.

Checklist

Checklist

De OccasionAdvies Checklist kunt u gebruiken tijdens de aankoop van een tweedehands auto. De checklist biedt u de handvatten die u nodig heeft om alle kennis uit het OccasionAdvies Handboek in de praktijk te kunnen brengen.

Stap voor stap...

Stap voor stap...

Koopt u voor het eerst een gebruikte auto? Heeft u weinig kennis van de occasionmarkt en het kopen van een occasion? Volg dan de onderstaande stappen en maak gebruik van het OccasionAdvies Handboek.

Particuliere handel

Particuliere handel Naast een professioneel autobedrijf kan ook via de particuliere handel een auto worden gekocht of verkocht. Deze auto's worden vaak te koop gezet op websites, zoals marktplaats en speurders. Vindt u de auto bij de dealer te duur of geeft deze een te lage inruilwaarde? Dan is dit artikel voor ú bedoeld.

Marge en BTW

Marge en BTW Bent u op zoek naar een occasion dan komt u waarschijnlijk de woorden "Marge en BTW" tegen. Deze begrippen hebben alleen invloed op de zakelijke occasionkoper. Koopt u dus particulier een occasion dan maakt het niet uit of u een Marge of BTW auto neemt. Koopt u zakelijk een occasion en u wilt BTW kunnen terugvorderen, zorg er dan voor dat u een BTW auto koopt.

Grijs kenteken

Grijs kenteken Een auto op grijs kenteken is belastingtechnisch alleen gunstig voor bedrijven en invaliden. Voorheen mochten ook particulieren van deze regeling gebruik maken, maar vanaf 1 juli 2005 is dit afgelopen. Een auto met een grijs kenteken is het zogenaamde bestelbusje. Maar ook terreinwagens en andere grote auto's kunnen geschikt gemaakt worden om op grijs kenteken te rijden. Heeft u dus een onderneming of bent u invalide en heeft u geen bezwaar op twee zitplaatsen of een bestelbus met dubbele cabine, dan is het relatief goedkoop rijden met een grijs kenteken.

Wielen en ophanging

Wielen en ophanging

De velgen van een auto zijn belangrijk voor het aangezicht én het veercomfort. Het zijn echter de onderdelen achter de velgen die u goed moet controleren. Hier vindt u de wielophanging, bestaande uit koppelingen, schokbrekers en veren. Deze onderdelen moet u goed controleren, zeker wanneer u de auto zonder garantie koopt.

Brandstof, omslagpunt

Brandstof, omslagpunt

De keuze van brandstof is van invloed op de kosten die u maakt na de aanschaf van de auto. U kunt namelijk kiezen voor Benzine, Diesel en LPG. Iedere soort brandstof heeft een bijpassende motor/installatie en prijskaartje. Wat voor u de meest gunstige brandstof is wordt bepaald door het omslagpunt. Dit punt is afhankelijk van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt, de wegenbelasting en de onderhoudskosten.

Koopcontracten

Koopcontracten

Wanneer u tot een aankoop overgaat, zal er een koopcontract opgesteld moeten worden. Wat er in het koopcontract komt te staan zal van de verkoper afhangen. Mits u zich er zelf mee bemoeit, want onderteken nooit een contract zonder dat u weet wat er in staat. Let er dan ook goed op dat alle beloftes netjes in het contract vermeld worden. Wanneer u bijvoorbeeld een nieuwe APK wordt toegezegd, laat dit dan in het contract vermelden.

Prijsonderhandelingen

Prijsonderhandelingen

Wanneer u een auto gevonden heeft dan kunt u proberen om er een beetje korting uit te halen. Er zit namelijk altijd een stukje winst tussen de inkoop en de verkoopprijs, waarvan u zoveel mogelijk moet proberen af te snoepen. Om dit goed te kunnen zult u verstand van zaken moeten hebben. Wanneer u bijvoorbeeld weet wat een auto gemiddeld in de markt kost, dan betaalt u nooit de hoofdprijs.

Accessoires

Accessoires Wanneer u een auto uitzoekt wilt u natuurlijk dat deze met een aantal accessoires is uitgerust. Accessoires kunnen u op het gebied van comfort, veiligheid, of zelfs financieel vlak voordeel geven. Zo kan een airconditioning de auto op de juiste temperatuur houden en de prijs bij inruil opdrijven. Een auto met LPG-installatie geeft u financieel voordeel tijdens het rijden en hoeft de aanschafprijs niet op te drijven. Let er wel op dat een LPG-installatie bijna altijd achteraf bij een auto is ingebouwd en dus buiten de Bovaggarantie valt.

Bovaggarantie

Bovaggarantie In dit onderwerp staan alle bepalingen van de Bovaggarantiepas puntsgewijs beschreven, zoals deze op de site van de Bovag staan gepresenteerd. In de samenvatting onder aan deze lijst worden de punten in het kort uitgelegd, maar het komt er op neer dat u garantie krijgt op de auto zoals deze uit de fabriek is gekomen. Alle bijleveringen, dus wat niet vanaf fabriek onderdeel van de auto is, vallen buiten de garantie. Heeft u een geschil met de verkoper dan moet u er voor zorgen dat u binnen de bepaalde termijnen handelt anders verspeelt u uw rechten.

Carrosserie

Carrosserie

Om de carrosserie (plaatwerk) van een auto te kunnen beoordelen moet u goed weten waar u op moet letten. De deukjes en krassen die in het plaatwerk zitten zijn gemakkelijk waar te nemen, maar over het algemeen verbergen deze oneffenheden geen grote schades. Vergeet ook niet dat u een gebruikte auto koopt en dat deze nooit helemaal gaaf kan zijn. In dit artikel zoeken we naar indicaties die erop wijzen dat de auto mogelijk een echt schadeverleden heeft.

Interieur

Interieur Wanneer u een auto koopt is het prettig als het interieur er netjes uit ziet, dus geen vlekken in de bekleding en kapotte onderdelen. Deze gebreken zijn echter gemakkelijk op te lossen door het interieur goed te laten schoonmaken of een kleine reparatie uit te laten voeren. Vervelender wordt het als er kapotte plekken in de bekleding zitten.

Motorblok

Motorblok Het motorblok is het duurste onderdeel van de auto en tevens het moeilijkste te beoordelen. Een blik onder de motorkap is interessant, maar wat is hier eigenlijk te zien? Onder de motorkap kunt u aanwijzingen vinden die duiden op versleten of zwakke onderdelen. Een versleten onderdeel kan wijzen op onderhoud, maar ook op dure reparaties die een aankoop afraden.

Versnellingsbak

Versnellingsbak

De kwaliteit van een versnellingsbak in een occasion hangt af van de vorige eigenaren. Dit betekent dat er aan de versnellingsbak kan worden gevoeld hoe er met de auto gereden is. Een slecht functionerende versnellingsbak kán dus betekenen dat er niet goed met de auto is omgesprongen. Een belangrijk onderdeel die in combinatie met de versnellingsbak gecontroleerd moet worden is de koppeling.

Banden

Banden

De banden van een auto kunt u als klant gemakkelijk waarnemen en zijn zodoende goed te controleren. Wilt u de staat van de banden beoordelen, dan moet elke band afzonderlijk worden bekeken. Om de levensduur van een band te kunnen vaststellen moet ten eerste worden gemeten hoeveel millimeter profiel er nog op de band zit. Een band heeft namelijk minimaal 1,6 mm profiel nodig om APK goedgekeurd te worden.

Handboek

Het OccasionAdvies Handboek geeft u een houvast vooraf, tijdens en na de aankoop van een gebruikte auto. Taxeer een auto, onderhandel met de verkoper en vraag om garantie.